08 d’agost 2007

Sarajevo, ciutat de contrastos

Hola des de Sarajevo!

[Xavi]
Sarajevo es la primera gran ciutat que visitem, i la veritat es que es molt recomanable. Aqui trobem una gran barreja d'etnies, cultures i religions. El 40% de la poblacio es musulmana, aixi que la ciutat esta plena de mesquites.... te'n trobes mes que oficines de La Caixa a Barcelona. Les reconeixem per les torres primes i punxegudes.
Fa una horeta, passant per davant una mesquita hem trobat el "mossen" o "orador" encarregat d'obrir la mesquita i fer les oracions que a traves dels altaveus criden a la gent a pregar. Hem parlat un momentet amb ell i li hem demanat si podiem entrar, i ens ho ha permes. Aixo si, traient-nos les sabates i cobrint-nos el cabell i espatlles (la Laia, clar). Realment ha estat un moment intens, ja que estavem nosaltres dos sols amb l'"orador" que anava fent les pregaries des d'un micro connectat als altaveus. I jo que em pensava que aixo ho tenien grabat!!!!
Dins la zona antiga de Sarajevo, trobem el barri de Bascarsija, un autentic bazar otoma ple de carrerons estrets, botigues agrupades per gremis (alfombres, metall, ...) i diverses "Cevapcici", que son restaurants on serveixen el menjar tipic d'aqui, consistent en butifarretes, pa de pita, ceba tallada i una pasta que encara no sabem si es formatge, yogurt, o que es... Esta bo, pero omple molt!!
I per acabar la meva part de relat, passo a l'anecdota del dia (be, del dia d'ahir). Resulta que buscant aparcament pel centre de Sarajevo (tasca igual de complicada que a Barcelona), ens va parar un poli i ens va dir algo en bosni que no vam entendre. Despres de dir-li:
- "Sorry, we don't understand you"
El tiu ens va dir:
- "DOCUMENT!"
Total, que li vam donar els DNIs, i em va fer baixar del cotxe. Llavors, en una llibreteta es va apuntar el meu nom, la meva data de naixement i la matricula del cotxe. I al final va apuntar-me 40KM / 20Euros. Amb aixo ja vam anar pillant que ens estava posant una multa. Vaig intentar preguntar-li perque era, pero va ser impossible entendre una paraula del que deia... total, que despres de intentar-nos fer entendre i en previsio de no acabar pitjor, li vaig donar els 20 Euros. Llavos li vaig demanar la multa, pero el paiu va dir que ens la enviarien per correu.... Quins nassos! O sigui, que el tiu ens va posar la multa per la cara i a sobre es va quedar els diners per anar a sopar amb la seva dona...
Uns 20 minuts despres, encara buscant aparcament, vam passar just pel mateix lloc, i ens vam adonar que haviem baixat tot un carrer en contra direccio!!! La senyal hi era, pero no es veia massa... Admetem la nostra part de culpa, pero consti que el poli era un oportunista, perque ja havia parat uns altres guiris alemans als qui havia passat el mateix!
Bueno, us deixo amb la Laia... fins aviat!

[Laia]
Total, que despres d'aquesta experiencia, hem decidit prendre'ns la visita per Sarajevo amb el "sabur" tipic d'aqui, que vindria a ser "sa calma" mallorquina. Aquest mati, hem apres on aparcar per no pagar tot un dia de parking. Hem comencat amb una visita a una mini (de veritat que mini) fortalesa des d'on es veia tot Sarajevo. Fantastic!!! Baixant, i abans d'entrar al "bazaar" que us explicava el Xavi, un kava (cafe! a veure si practiquem les lliconetes que us anem fent eh?) i una "limunade" davant de la font mes famosa de la ciutat! Un gran descobriment aixo de la llimonada (es talment llimonada, pero molt dolča i realment molt refrescant). El dia ha passat placidament, francament. Una altra varietat del "cevapi" per dinar (es un plaer fer el guarro amb les salsitxetes aquestes i la crema iogurtera), i un kava per la tarda en una terrassa interior fantastica. Que be es viu fent el guiri, tu! Tenim fotos guiris autentiques. Estem fent el que no fariem a Barcelona (o Terrassa), suposo que es la gracia no?
Sarajevo al principi no ens va agradar massa, pero francament li hem trobat el gust. Hi trobes tot barrejat: catedrals ortodoxes, davant de la catolica, i una mesquita enorme al costat. Barris ottomans al costat d'enormes avingudes austrohungares, barrejat, aixo si, encara amb edificis mig derruits i forats de bala que encara ara recorden una guerra de fa 10 anys. En un mini museu, hem pogut mig fer-nos una basica idea (suposo que aixo ha de ser impossible si no ho vius) del que devia ser el setge de 4 anys que van viure. Sense aigua, sense electricitat, amb tirotejos constants... La ciutat esta divida en dos pel riu, nomes les uneix diversos ponts, increuables, segons sembla, sense risc de jugar-se la vida. La gent pero, excepte pel posat serios que els caracteritza, sembla haver superat la dura prova, i els carrers estan plens a vessar de gent (les noies van extremadament molt maquillades per cert).
Dema marxem, tot i que valdria la pena, no allargarem mes la nostra visita a Sarajevo, altres descobertes ens esperen a Mostar, la nostra propera parada. Esperem que en un camping molt mes saludable del que estem ara (entre la carretera i l'aeroport, sense paper de vater, ni rentadora!!! ara que el tema roba comenćava a ser urgent!!!!).
Per cert, oblidavem comentar tema lavabos!!! Increible! tinc pendent fer-nes una foto perque no us creurieu lo guarros que arriben a estar! Tots son d'aquells de "cagar dret" (paraules textuals del Xavi). Sabeu no? les plataformes aquelles de dutxa amb un forat al mig! Increible, suposem que juguen a veure qui el te en pitjors condicions, i francament, no tenim un guanyador clar! La pugna es molt dura per aquestes terres!!!
Be gent, comenća a ser hora de plegar i intentar-vos penjar algunes fotos!
mil petons a tots!

[Zona post-dates]
PD1- Pepe, Anna i Roger: us mereixeu la num 1, i la unica d'avui!!!!! Anims amb la paperassa! Ja li val al Roger oblidar-se el passaport abans d'agafar un avio!!! No el catigueu massa i disfruteu per mil quan finalment hi arribeu!

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Eiiiii!Esteu anant a tota llet no?
Poseu el fre quan arribeu a Rumania...
Festa Pardines,com sempre! El David té fotos, pel que puc recordar força bones. Premi a la més taja: La Marta i la Maria a la par.
Laia, les deus passar putes amb aquets lavabos.
Recrimino més fotos, de les que a m'agraden, ja sabeu.
Un peto molt gran, seguiu disfrutant i fotent-vos contra direcció!!!

Anònim ha dit...

OhhhOhhhOOOOoooOOOOHHHH!!!!!!
el concertàs d'Antònia Font que us vau perdre ahir nens!
Cançons antigues (i canyeres), final de concert amb la de viure sense tu, alegria banyada amb mojitos..(us vaig dir que el concert era a la platja?).
Amb nits com la d'ahir, només hem feu una miqueeeeta de ràbia!
1 ptó (heu nat a algun concert ja?? Balcan's music eh? recordeu!)